Wednesday, 20 March 2013

Exam Mode: Sem 5

Tepat pukul 12 tgh ari td aku dh settlekan first paper utk sem nie..
paper yg paling aku risau skali dh slamat aku jawab rinie..
so aku masih tinggal lg 5 paper nk disettlekan..

nebes xyah cter r...
doakan aku boleh buat exam kali nie dgn baik..
tetiba tringat pesanan Puan Idayu ritue

~screenshoot dr fb~

bila baca pesanan beliau yg no 4 tue..
trus je aku pasang tiga alarm...
sbb dh termimpi2 lewat masuk exam..
betapa berhantunya exam nie pada aku..haha

apa2 pun..gud luck juga utk sumer warga ICT 
yg sedang n bakal menjalani final exam kali nie..

nnti2 aku bebel lagi :)



Monday, 4 March 2013

Prihatinlah Sikit!

Semlm aku n family aku sempat g jejln 
cuci mata kat Gurney Plaza
pastue tetiba aku ternmpak 
sorng OKU(Orang Kurang Upaya@Orang Kelainan Upaya)
sdg lalu di laluan pejln kaki
n sdg dimarahi dgn sorng manusia normal nie sbb bergerak perlahan..

geram juga aku tgk..
tp xsmpat nk tegur mamat tue..dia dh blah..
apa yg aku nmpak, kurangnya keprihatinan mereka
terhadap warga OKU nie..
sesuka hati je nk perlekehkan warga OKU nie..

kdg2 geram juga aku bila tgk kemudahan2 yg disediakn
utk warga OKU nie, kdg2 org yg normal
slalu gunakan utk kesenangan mereka..dhlah guna tndas OKU..pastue
lingkupkan plak tndas tue...

aku penah rasa apa yg warga OKU tue rasa...
bila time pth kaki dlu..aku guna kerusi roda utk bergerak..
dgn dgr org merungut aku bergerak lmbtlah..apalah lg...
n bila time aku nk guna tndas...
conditionnya sgt teruk...
dgn tmpt pemegangnya longgar n mcm nk ptah..air dlm tndas smpai nk bnjir..
lantai licin n so on...
bygkan kalau de OKU yg duk ats keusi roda nk guna tnds tue..mcm mana?
aku bernsib baik time tue sbb mak aku yg temankan...
kalau OKU yg bersendirian cmne??
sape nk tlg diaorg??

dhlah org normal len guna tnds OKU tue..ditmbah plak ngn pihak pengurusan 
shopping complex tue xselenggara tndas OKU tue..
bygkanlah kalau ada warga OKU yg guna n cedera..

mmg sikap keprihatin org normal terhdp org OKU nie sgt kurang..
knp kita perlu ambil ringan bnda nie?
sdgkan kita nie ptutnya membntu diaorg
bknnya menindas mereka..
bygkanlah kalau diaorg nie adalah adk bradik atau kwn2 kita..
snggup ke kita nk tgk diaorg nie kena tindas??
FIKIR-FIKIRKANLAH







Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...